Zrobisz raz-dwa, a zachwyt gwarantowany. Te piersi z kurczaka są miękkie, soczyste i aromatyczne
W dzisiejszym zabieganym świecie warto postawić na dania, które nie wymagają długiego stania przy kuchni. Eskalopki drobiowe są gotowe raz-dwa i można je podawać na wiele sposobów. Przepis możesz modyfikować, dodając różne zioła i przyprawy oraz serwując delikatne, soczyste mięso z ciepłymi i zimnymi sosami.
Jakie mięso drobiowe nadaje się na eskalopki?
Na eskalopki drobiowe nadaje się pierś z kurczaka oraz indyka. W przypadku piersi z kurczaka polecam kupić mięso z ekologicznej hodowli, które jest bardziej zwarte i nie rozpada się podczas smażenia. Pierś kurczaka z intensywnej hodowli klatkowej poznasz po odchodzącej od reszty mięsa zewnętrznej warstwie. Doskonale smakują również eskalopki przygotowywane z polędwiczki z kurczaka oraz indyka.
Jak zrobić eskalopki drobiowe?
Eskalopki drobiowe są gotowe ekspresowo. Warto zamarynować mięso przed smażeniem, ale nie jest to konieczne. Mięso kroję na plastry o grubości 1,5 cm, lekko rozbijam dłonią, a następnie przyprawiam solą oraz pieprzem i smażę na oliwie z oliwek (możesz zastąpić klarowanym masłem lub olejem roślinnym do smażenia). Resztę przypraw dodaję tuż przed końcem smażenia, żeby uwolniły aromat, ale się nie przypaliły.
Przepis: Eskalopki drobiowe
Pyszne i lekkostrawne danie na obiad dla całej rodziny.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Francuska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 245 w każdej porcji
Składniki
- 4 średnie piersi z kurczaka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
- 1 łyżeczka oregano
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie mięsaPiersi z kurczaka oczyść z błon i chrząstek, umyj, osusz i pokrój na plastry. Lekko rozbij mięso, formując niewielkie eskalopki o grubości około 1 cm. Rozbite mięso oprósz z obu stron solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- SmażenieNa dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Smaż eskalopki z obu stron na złoty kolor. Gdy mięso zmięknie, posyp je roztartym w dłoniach oregano oraz suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Smaż jeszcze 2-3 minuty, żeby przyprawy uwolniły aromat.
Gotowe eskalopki zdejmij z patelni i pozostaw na 10 minut, żeby mięso odpoczęło.
Jak podawać eskalopki drobiowe?
Eskalopki drobiowe podaję na ciepło z ziemniakami, ryżem oraz kaszą, a także na zimno z pieczywem. Świetnie sprawdzają się również jako dodatek do serwowanych na ciepło kanapek oraz sałatek. Do delikatnego drobiu pasują różne sosy np.:
- sos śmietanowy z zielonym pieprzem,
- sos śmietanowy ze szpinakiem,
- sos śmietanowo-ziołowy,
- sos pieczarkowy,
- sos z grzybów leśnych
- sos cytrynowy z miodem,
- sos pomidorowy,
- sos chrzanowy,
- sos musztardowo-miodowy,
- sos czosnkowy.
Smak mięsa podkreślają również sałatki i surówki np. surówka z kiszonej kapusty, surówka Colesław, buraczki z chrzanem i surówka z marchewki.